Som foredragsholder med egne erfaringer med psykisk sygdom, har jeg nogen overvejelser om den personlige “lidelses histories” nødvendighed og betydning når man holder oplæg.

Efterhånden er der meget andet jeg har på hjerte: Samfund, stigma, menneskesyn osv. Jeg anvender mine egne erfaringer med mig selv og mennesker jeg har mødt til at give eksempler på konkrete situationer.

Jeg har opdaget at det er vigtigere for mig at nå pointerne, end at forklare og udbrede mig om mit personlige rædselskabinet i detaljer, undtagen hvis jeg synes noget er reellevant for det jeg prøver på at formidle.

Det kan give det indtryk at jeg kun har oplevet det jeg fortæller om, når jeg ikke opremser alle de faktorer og forhindringer der har været og min familie baggund. Det kan gøre at den tanke kan snige sig ind, har hun været rigtig syg, her hun lidt nok???

Normalt synes folk det er ret underholdende når familie skeletterne rasler, lidt ligesom ugeblades “Dagens glade krøbling” eller udsendelser om forsvundne familie medlemmer og andet guf, det taler til følelserne og man får noget med hjem, en bid af det lidt mere voldsomme liv.

Jeg plejer at smide en luns kød til Løverne, for at give et lille indblik i min fortid, men på det sidste er jeg begyndt at glemme det, i min iver for at tale om andet, jeg bryder mig heller ikke om, at skulle putte min livshistorie ind i et foredrag på en time, min. 2 timer så er der tid til at komme rundt om emnerne på en ordentlig måde, det er jo mit liv jeg taler om, med rigtige følelser.

Lidelserne er ens streetcredibillity, så ved folk man har været der!!! På den anden side, er det det jeg vil – hvis jeg fornemmer at det er det jeg gør den dag, er det fint. Jeg ved hvad jeg har været igennem, så behøver jeg den accept af at jeg har været i gennem nok lort, til at have noget at sige og byde på?

Man viser sit stigma og siger: Se jeg har lidt, kan du forstå mig nu? Der er en dag hvor man ikke længere behøver at definere sig selv udfra fortiden, men kan tale i nuet -med erfaring!